chevron_left
Tilbake

Edwin Pinilla Gustoff

military_tech
Gullmedalje
Viken
February 8, 2022

Fv: Carnegie Heltefonds styreleder Liv Arnesen, statsforvalter i Viken Valgerd Svarstad Haugland, Edwin Pinilla Gustoff, Roy Atle Skjørshammer Kirkeby og Acting Deputy Chief Of Mission Christian Marchant fra den Amerikanske Ambassade.

Edwin Pinilla Gustoff dundrer løs på angriperen, men knivmannen klarer å stikke vekter Roy Atle Skjørshammer Kirkeby i bakhodet. Kirkeby holder seg til såret.

Edwin Pinilla Gustoff fra Jar er hedret med Carnegie Heltefonds medalje i gull. Den får han for en hendelse som ligger over 20 år tilbake i tid.

– Den kvelden skjedde tre ting. Én: En kjær venn ble hardt skadet. To: Jeg fikk se hvor grusom menneskeheten kunne være. Og tre: Et bånd ble knyttet mellom meg og Roy Atle for alltid.

Edwin Pinilla Gustoff (48) fra Jar snakker.

Fra jakkeslaget dingler en skinnende, ny gullmedalje fra Carnegie Heltefond for Norge.

Den har Gustoff fått fordi Roy Atle Skjørshammer Kirkeby (51) er så takknemlig. Takknemlig for at han kan stå her, ved siden av sin gamle kollega, i den amerikanske ambassadørens residens på Frogner – istedenfor å ha ligget på en kirkegård de siste 20 årene.

Statsforvalter i Viken, Valgerd Svarstad Haugland, overrakte gullmedaljen fra Carnegies Heltefond. Edwin Pinilla Gustoff fra Jar påskjønnes for å ha reddet livet til Roy Atle Skjørshammer Kirkeby.

Knivstukket på jobb
Natt til 10. desember 2001 var Gustoff og Kirkeby på jobb som sikkerhetsvakter på Oslo Plaza.

Roy Atle Skjørshammer Kirkeby var nettopp ferdig med sitt skift, som en slags kjentmann for artisten Paul McCartney, trekkplasteret til årets Nobelkonsert.

Kirkeby sto i vaktsentralen da Gustoffs stemme spraket på sambandet:

En mann med kniv. Han gikk for å hjelpe til.

Ifølge politiets avhørsdokumenter beveget Gustoff og knivmannen seg i en slags katt-og-mus-lek på hver side av resepsjonsdisken. Da Kirkeby kom inn i rommet, satte mannen straks kursen mot ham, med en lang kniv hevet til hugg.

Det ble et basketak. Kirkeby forsøkte å ta kniven. Plutselig klarte mannen å stikke Kirkeby i bakhodet. Blodet fosset. Med én hånd slåss han videre, og forsto at dette var blitt en kamp på liv og død.

Da kom Gustoff til unnsetning. Med en søppelbøtte i metall dengte han i hodet på knivmannen, som klarte å gi Kirkeby nok et stikk – gjennom høyre kinn.

Edwin Pinilla Gustoff og Roy Atle Skjørshammer Kirkeby var begge på jobb som sikkerhetsvakter på Oslo Plaza da en mann med kniv stakk Kirkeby i bakhodet og i kinnet. Over 20 år senere har Kirkeby endelig fått takket sin tidligere kollega for at han reddet livet hans den kvelden.

I avhørsnotatet reflekterer Kirkeby over knivmannens «utrolige smertegrense». Så vidt Kirkeby kunne høre, sa angrepsmannen ikke et ord under hele hendelsen.

Han lot ikke til å reagere overhodet da Gustoff gikk løs på ham med den store søppelbøtta.

Men det var nok til at Kirkeby klarte å komme seg løs.

Han løp, og da han klarte å gni synet klart for blod, så han den tause mannen komme etter ham på ny. Med en løpefinte unnslapp Kirkeby et siste angrep, og knivmannen forsvant ut i Oslo-natten.

Våpenet ble beskrevet som en stor kniv, muligens en kjøttkniv.

Kamp for rettferdighet
Både Gustoff og Kirkeby er eksmilitære, med erfaring fra utenlandsoperasjoner. De tror treningen de har med seg som veteraner har bidratt til å gjøre kvelden på Plaza enklere å bearbeide.

De er ikke lenger kolleger. Småbarnsfaren Gustoff fra Jar jobber i Forsvaret på dagtid. På kveldstid er han Eddie Guz, vokalist i rockebandet The Carburetors.

Kirkeby er i dag sikkerhetsbetjent på Oslo tinghus. En mørkere stripe i bakhodet og en på kinnet er alt som synes fysisk. Også psykisk har han sine arr, men beskriver hverdagen som god.

Han kan snakke om den kvelden nå, nesten uten å bli blank i øynene. Det har kostet å komme hit: Til fire stuer på rad med tre meter under taket, gulldekor, og bløtkake med jordbær. Til myke tepper i ambassadørens residens, fra lobbygulvet hvor han skled i sitt eget blod.

Det har tatt mange år.

En liten mørk stripe på høyre kinn minner Roy Atle Skjørshammer Kirkeby (51) om kvelden da en kollega reddet livet hans. I årevis har han ønsket å si ordentlig takk.

Kunne endt fatalt
Gjerningsmannen ble funnet og overmannet ute på gata.

Kirkeby hadde kastet seg over en bardisk. Gustoff kom etter, og bandt et stort håndkle rundt nakken på sin skadde kollega. Kirkeby husker at han følte behov for å løse opp stemningen.

– Faen, jeg har lyst på en øl nå, Edwin.

Vitsen falt flatt. På Gustoffs ansikt så Kirkeby sin egen alvorlige situasjon speilet.

– Nå holder du kjeft.

Han hadde flaks. Dette kunne endt fatalt, skrev også legen på Ullevål sykehus i et brev til politiet. Det var også dagen da skrekken – og gleden – først fylte Kirkeby.

– Jeg hadde ikke stått her om det ikke hadde vært for Edwin, sier Kirkeby.

– Jeg er takknemlig for å kunne dele dette øyeblikket, sier Gustoff.

Høyesterett
Da knivmannen ble funnet utilregnelig, tok Kirkeby spørsmålet om erstatningsansvar til domstolene.

Hans advokat Christian Lundin i Ness Lundin husker godt overvåkingsvideoen fra knivangrepet på Plaza – nettopp på grunn av den resolutte redningsmannen Gustoff.

– Den gjorde inntrykk. Jeg så det spesielle i at en person turte å gripe inn og redde et liv, sier Lundin.

Kirkeby ga seg heller ikke. Han anket helt til Høyesterett og vant, en dom advokat Lundin mener fullstendig endret rettstilstanden på dette området.

– Før var det slik at om du ble utsatt for vold av en gjerningsmann som ble kjent utilregnelig på grunn av sinnssykdom, fikk du ikke erstatning. Nå får alle erstatning, sier Lundin.


Siste ledd i sagaen har vært en offisiell og håndfast takk til redningsmannen, Edwin Gustoff.

– Vanvittig hyggelig. Jeg har ventet lenge på dette. Nå føler jeg at jeg kan sette sluttstrek, sier Roy Atle Skjørshammer Kirkeby.

Egentlig foreldet
Gustoff fingrer med medaljen. Er det mulig å skaffe festebånd til denne, spør han styreleder i Carnegies Heltefond, eventyrer Liv Arnesen fra Bekkestua – for da kan den også være med når han bærer uniform.

Han har sjekket, den er godkjent.

– En medalje forteller noe om hvem du er. Denne forteller at jeg er en person som stiller opp for venner. Det er veldig hyggelig å kunne motta påskjønnelsen, for en hendelse som jeg kommer til å ha med meg hele livet, sier Gustoff.

Liv Arnesen forteller at søknaden fra Kirkeby gjorde stort inntrykk på henne i vurderingen av hvem som skulle få årets gullmedalje. Det er ikke alle år fondet finner en verdig gullhelt i søkerbunken.

– Gullmedaljen henger veldig høyt. Det er ikke tvil om at du reddet livet til en annen – med ditt eget liv som innsats. Det er en glede å få lov til å sette pris på dette, 20 år senere, sier Arnesen, som med dette gjorde unntak fra hovedregelen om at heltemodige hendelser ikke skal ligge mer enn tre år tilbake i tid. Begrunnelsen til dette var at episoden var svært godt dokumentert.

Budstikka – Sidsel Hvaal 28. mai 2022